Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

.

Olet lääkärin vastaanottohuoneessa. Sinulla on ylimääräistä aikaa 15 minuuttia. Kun lehtiä ei enää tiloissa ole, sinulla on kaksi mahdollisuutta käyttää aikaasi: 1) näpläät älypuhelintasi tai 2) istut tekemättä mitään.

Kumman valitset?

Todennäköisesti valintasi on älypuhelin, mutta vaihtoehto 2 olisi ainakin yhdessä suhteessa parempi. Toimettomana olo ja ikävystyminen on hyvä luovuuden aktivoija.

Tylsistyminen ja luovuus

Kun ihminen antaa ajatustensa levätä, aivotutkijoiden mukaan aivoissa aktivoituu niin sanottu joutokäyntiverkosto. Vaikka aivotoiminta voi tuolloin tuntua laiskalta, todellisuudessa ajattelu vain siirtyy toiselle, luovemmalle tasolle.

Luovat tauot ovat hetkiä, jolloin annamme ajatuksemme kulkea ilman, että mikään häiritsee meitä.

Miten ratkaiset ylitsepääsemättömiä haasteita ja milloin tämä läpimurtohetki yleensä tapahtuu?

Monelle jonkin ongelman tai tehtävän ratkaisu kypsyy kävelyllä, suihkussa tai autolla ajettaessa, hetkinä, jolloin he olivat yksin ajatustensa kanssa. 

Jos työpaikalla halutaan tukea luovuutta, kannattaa huomioida, että luovuus vaatii ärsykkeistä vapaata aikaa. Luovuus kärsii, jos päivä pirstaloituu.On vaikea olla luova parin tunnin ajan, käydä välillä kokouksessa ja pistää sitten taas luovuusvaihde päälle.

Ikävystyminen, tylsistyminen, luovat tauot ja joutilaisuus ovat tärkeitä luovuuden ylläpitämisessä. Älypuhelimet voivat estää todellisen tylsistymisen kokemuksen.

Luovuus ja ärsykkeiden määrä

Luovuuden ja ärsykkeiden määrän välinen suhde on monimutkainen ja kiistelty aihe psykologiassa ja luovuustutkimuksessa.

Sekä suuri määrä ärsykkeitä että pieni määrä voivat vaikuttaa luovuuteen, mutta se vaihtelee yksilöittäin.

Jotkut tutkimukset viittaavat siihen, että altistuminen erilaisille ärsykkeille voi lisätä luovuutta tarjoamalla uusia ideoita ja näkökulmia. Liialliset ärsykkeet voivat kuitenkin johtaa kognitiiviseen ylikuormitukseen, mikä voi haitata luovuutta.

Toiset ihmiset viihtyvät ympäristössä, jossa on paljon ärsykkeitä. Toiset taas pitävät pelkistetystä ympäristöstä paremman keskittymisen ja luovuuden saavuttamiseksi.

Tarvitset luovan mielentilan säilyttämiseksi reilun annoksen tylsistymistä. Some on sen pahin vihollinen.

Älypuhelimet ja luovuus

Älypuhelimilla voi olla sekä positiivisia että kielteisiä vaikutuksia luovuuteen. Toisaalta älypuhelimet tarjoavat helpon pääsyn valtaviin tietomääriin, inspiraatioon ja luoviin työkaluihin.

Toisaalta älypuhelinten liiallinen käyttö voi johtaa vähentyneeseen keskittymiskykyyn, lyhyempään aikaan syvällistä ajattelua ja lisääntyneisiin häiriötekijöihin. Ne vaikuttavat haitallisesti luovuuteen.

Älypuhelinriippuvuus voi estää aivojen prefrontaalista aivokuorta ja temporaalisia alueita olemasta aktiivisia luovassa ajattelussa.

Älypuhelimien ja välittömän tyydytyksen aikakaudella on helpompaa pitää ikävystyminen loitolla.

Puhelimet ja erityisesti niissä olevat sovellukset on suunniteltu saamaan meidät riippuvaisiksi antamaan niille mahdollisimman paljon aikaa.  

Älypuhelimen runsaan käytön aiheuttama aivojen ylikuormitus tappaa luovuuden sekä estää sinua ratkaisemasta tehokkaasti ongelmia ja keskittymään.

Älypuhelimien, tablettien, älytelevisioiden ja tietokoneiden kanssa meistä on tulossa yhteiskunta, joka on valmis tappamaan niillä jokaisen parin minuutin ikävystymisen, mutta millä hinnalla?

Tylsistymisen hyödyt

Älypuhelinten aikaan syvä ikävystyminen on uhanalainen kokemus. Kuitenkin ikävystyminen, tylsistyminen voi olla portti mahtaviin ideoihin.

Miksi pelkäämme niin tylsyyttä, että meidän on täytettävä jokainen päivämme aukko älypuhelimilla?

Tyhjät ajat näyttävät pakottavan aivot tonkimaan syvimmätkin kopukkansa, luomaan epätodennäköisiä yhteyksiä ja kohtaamaan ikäviä totuuksia. Ehkä juuri tästä syystä ihmiset vihaavat ikävystymistä niin paljon. Siksi se voi myös olla erittäin hyödyllistä, ainakin jos sitä koetaan kohtuudella.  

Useat tiedemiehet ja tutkijat ovat kuitenkin vakuuttuneita tylsistymisen hyödyistä luovuudelle.

Monet tunnetut tiedemiehet, kirjailijat ja muut taiteilijat ovat hyödyntäneet ikävystymistä luovuutensa esiin saamisessa. Eristäytyminen tyhjään huoneeseen tai autiolle saarelle pakottaa heidät ikävystymisen kautta keskittymään ja luomaan parastaan.

Tämä johtuu siitä, että tylsyys on ”aivomme tapa etsiä mielenkiintoista, stimuloivaa toimintaa”, psykiatrian tohtori Sue Varman mukaan, ”ja jos emme löydä sitä ulkoisesta ympäristöstä, luomme sen.”

Hiljaisen elämän yksitoikkoisuus ja yksinäisyys stimuloivat luovaa mieltä.  Albert Einstein

Luovuudesta ja sen merkityksestä menestymisessä voit lukea kattavammin kirjassa Menestymisen taito.  Voit ostaa kirjan kaikista tunnetuimmista verkkokirjakaupoista, esimerkiksi tästä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *