Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Riskin välttäminen voi olla riskin ottamista, koska riskit tarjoavat mahdollisuuksia, joista ei kannata luopua.

1. Riskiä pitää ja kannattaa ottaa

Riskin ottaminen on oleellinen osa onnistumista ja menestystä. Suurimmat mahdollisuudet menestyä tulevat useimmiten riskinoton kautta.

Riski tarkoittaa johonkin tavoittelemisen arvoiseen liittyvää negatiivistä lopputulosta tai sivuvaikutusta. Sillä on myös merkitys epäonnistumisen tai uhan todennäköisyys.

Riskin ottamisessa jää usein huomioimatta aikahorisontti. Mitä nopeammin haluat onnistua tai menestyä, sitä suurempi epävarmuus, riski, siihen sisältyy. Ja päinvastoin, mitä enemmän sinulla on aikaa, sitä enemmän on mahdollisuuksia ja keinoja onnistua.

Hyvän esimerkin tarjoa sijoittaminen. Jos yrität rikastua pörssissä nopeasti, epäonnistumisen riski on erittäin suuri.

Riskit ovat sitä pienemmät, mitä enemmän sinulla on aikaa odottaa vaurastumista. Kun toimit 20–30 vuoden tähtäimellä ja sijoitat säännöllisesti pienissä erissä, korkoa korolle vaikutuksen (jota Albert Einstein sanoi maailman kahdeksanneksi ihmeeksi) avulla vaurastuminen on varmaa.

Tai on ainakin tähän asti ollut, eli kuten sijoitusmaailmassa sanotaan: tähänastinen kehitys ei ole takeena vastaavalle kehitykselle tulevaisuudessa.

Sijoittamisessa suurin riski liittyy, paitsi liikaan vauhtisokeuteen, sijoittaja Warren Buffettin mukaan siihen, ettei tiedä mitä on tekemässä.

Aikatekijään riskin minimoimisessa liittyy pienten askelten taktiikka. Etenemällä vähittäisten tekojen ja muutosten kautta voi riskitekijöitä seurata ja muuttaa toimintaansa tarpeen mukaan. Mutta kuten David Lloyd George on sanonut: ”Älä pelkää ottaa suurta loikkaa tarvittaessa. Et voi ylittää rotkoa kahdella pienellä askeleella.”

2. Pyri ottamaan epäsymmetristä riskiä

Mitä se on?

Epäsymmetrinen riski tarkoittaa tilanteessa sellaisen riskin ottamista, jossa toiminnasta saatava mahdolliset voitot tai hyödyt ylittävät merkittävästi mahdolliset tappiot tai haitat.

Epäsymmetrinen riski on kuin käyttäisit vipua suuren kiven siirtämiseen. Joskus vipu napsahtaa poikki, mutta usein saat kiven siirrettyä. Ilman epäsymmetristä riskiä ​​se on samanlaista kuin työntää isoa lohkaretta paljain käsin, ilman varmuutta, että se lainkaan siirtyy.

Riskin ottaminen on sinänsä OK, mutta vain jos se ei johda tuhoon, katastrofiin. Epäsymmetrisen riskinoton avulla voi katastrofin välttää.

Epäsymmetrinen riski on vaikuttava tekijä, kun aloitat pienesti ja hitaasti.

Epäsymmetrinen riski yhdistetään useimmiten sijoittamiseen ja yrittäjyyteen. Sitä voi kuitenkin hyödyntää monessa muussakin toiminnassa.

3. Epäsymmetrinen riski yrittämisen aloittamisessa

Olet vielä toisen yrityksen palveluksessa, mutta olet jo pitkään miettinyt oman yrityksen perustamista.

Yrittäjäksi ryhtyminen on kuitenkin suuri päätös, ja se tuo mukanaan monia kysymyksiä ja haasteita. On houkuttelevaa pysyä omalla mukavuusalueella ja vältellä riskejä.

Epäsymmetrisen riskin hyödyntäminen voi olla avain yrittäjyyteen ja menestymiseen omassa liiketoiminnassa.

Se lähtee siitä, että aloitat pienesti, nykyisen työsi ohella, sivutoimisesti. Tällöin sinulla on rajoitettu riski, kuten pieni taloudelliset sijoitukset tai ajankäyttö, mutta mahdollisuus merkittäviin voittoihin, jos sivutoiminta onnistuu.

Pystyt arvioimaan ja analysoimaan eri liiketoimintamahdollisuuksia ennen irtisanoutumistasi. Näin teki esimerkiksi tunnettu tuottavuusguru, kirjailija ja sijoittaja Tim Ferriss.

Hänen ensimmäinen työpaikkansa valmistumisen jälkeen oli myyntityössä tietojen tallennusyrityksessä. Kun hän alkoi kyllästyä toimistotyöhön, hän aloitti vuonna 2001 sivubisneksenään lisäravinteita verkossa myyvän BrainQUICKENin, työskennellessään edelleen datayrityksessä. Hän rakensi verkkoliiketoiminnan kannattavaksi yritykseksi noin yhdeksän vuoden ajan ennen kuin myi sen vuonna 2010.

Tyypillisiä digiajan liiketoimintamalleja, jotka sopivat alkuun sivutoimisesti hoidettavaksi ovat esimerkiksi:

Yhteenvetona voidaan todeta, että epäsymmetrinen riski voi olla arvokas työkalu yrittäjäksi aikovalle henkilölle. Epäsymmetrisen riskin hyödyntäminen yrittäjäksi aikovan henkilön toiminnassa voi olla avain menestykseen.

Se auttaa löytämään ja kehittämään liikeideoita, suunnittelemaan liiketoimintaa ja tekemään fiksuja päätöksiä ennen irtisanoutumista.

Yrittäjyyden aloittaminen ei ole koskaan riskitöntä, mutta epäsymmetrinen riski voi auttaa minimoimaan tappioita ja maksimoimaan voittoja.

Menestyksesi riippuu riskeistä, joita otat. Selviytymisesi riippuu riskeistä, joita vältät.  James Clear

Riskistä ja riskinotosta menestymisessä voit lukea kattavammin kirjassa Menestymisen taito.  Voit ostaa kirjan kaikista tunnetuimmista verkkokirjakaupoista, esimerkiksi tästä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *