Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Juhannus ja sydänkesä lähestyy. Nyt alkaa kohta olla aika ottaa iisisti, höllätä, hengittää pari kertaa syvään ja rentoutua. Yrittää unohtaa ainakin hetkeksi kiireet ja paineet.

En aio ryhtyä neuvomaan, mitä sinun pitäisi kesällä ja lomallasi tehdä. Sen tiedät varmaan parhaiten sinä itse. Mutta ota kuitenkin iisisti.  Ja voit myös vitkutella.

Sen sijaan haluan tuoda esille kolme näkökulmaa, miten voisit yleensä ajatella lomaasi ja siihen liittyviä eri osa-alueita. Ne ovat ikään kuin ajattelumalleja lomaa varten, miten siihen yleisesti pitäisi suhtautua.

Näkökulmani perustuvat stoalaisuuteen.

Stoalaisuus on filosofinen koulukunta, joka syntyi antiikin Kreikassa ja vaikutti myöhemmin erityisesti Roomassa. Tunnettuja stoalaisia filosofeja olivat muun muassa koulukunnan perustaja Zenon Kitionlainen, Epiktetos, Seneca sekä Rooman keisari Marcus Aurelius.

1. Näkökulma: Anna asioiden tapahtua

“Älä pyri siihen, että kaikki tapahtuisi kuten haluat, vaan halua kaiken tapahtuvan niin kuin se tapahtuu. Silloin elämäsi on tasaista virtaa.” Epiktetos

Kun nyt ajattelet tulevaa kesää ja kesälomaasi, lähde siitä, että tuli mitä tuli, on kuitenkin kesä ja kesäloma. Pääset eroon työstä ja sen tuomasta kiireestä, aikataulutetusta arkipäivästä ja mahdollisesti stressistä.

Ajattele kuin Marcus Aurelius, joka muistutti itseään, että parhaat lomat eivät vaadi lomaa. Eivätkä parhaat retriitit eivät vaadi vetäytymistä.

 ”Ihmiset etsivät itselleen pakopaikkaa maalta, rannikolta tai kukkuloilta”, Marcus kirjoitti. ”Ihminen ei voi löytää mistään rauhallisempaa ja ongelmattomampaa paikka vetäytyä kuin oma mielensä… Joten anna itsellesi jatkuvasti tämä retriitti ja uudistu.” 

Tee matka sisällesi. Matkusta sydämesi ja mielesi sisällä. ”Pikakäynnin pitäisi riittää karkottamaan kaikki”, Marcus kirjoitti, ”ja lähettää sinut takaisin valmiina kohtaamaan sen, mikä sinua odottaa.”

Ota vastaan kaikki, mitä kesä ja loma tuo tullessaan. Jos olet perheellinen, yhteinen aika perheen kanssa on kuitenkin jotain, mikä erottaa loma-ajan muusta vuodesta.

Ja jos kesän tai lomasi aikana tapahtuu jotain, joka saa sinut ikävystyneeksi, ärtyneeksi tai vihaiseksi, muista mitä Epiktetos on sanonut: ”Emme kärsi elämämme tapahtumista, vaan siitä, miten arvioimme niitä.” 

2. Näkökulma: Et voi vaikuttaa kaikkeen

”Sinulla on valtaa mieleesi – ei ulkopuolisiin tapahtumiin. Ymmärrä tämä, niin löydät voimaa.” Marcus Aurelius

”Elämän päätehtävä on yksinkertaisesti tämä: tunnistaa ja erottaa asiat toisistaan, jotta voin sanoa itselleni selkeästi, mitkä ovat ulkoisia, jotka eivät ole minun hallinnassani ja mitkä liittyvät niihin valintoihin, joita todella hallitsen.”  Epiktetos

Stoalaiset opettivat, että hyvän elämän tavoittelussa ihmisen on tärkeää keskittyä asioihin, joihin hän voi itse vaikuttaa. Joihinkin asioihin emme voi vaikuttaa lainkaan, joihinkin vain rajallisesti (tällaisesta esimerkkinä menestyminen yhteiskunnassa tai ihmissuhteissa) – mutta on olemassa myös asioita, jotka ovat täysin omissa käsissämme.

Kesäloman sää on esimerkiksi yksi asia, johon ei juuri voi vaikuttaa. (Paitsi etsiytymällä paikkaan, jossa tietää suurella varmuudella olevan toivotun kaltainen sää.)

Suomen suven sade ja mahdollinen kylmyys kannattaakin ottaa asiana, joihin on vain sopeuduttava ja etsittävä niiden puitteissa kesän hyviä puolia.

Se, mitä haluat tai haluatte perheesi kanssa tehdä, on taas lähes täysin omissa käsissäsi.

Riippuu tietysti kunkin henkilökohtaisesta tilanteesta ja asenteesta, mitä kesältä ja kesälomalta odottaa, mutta suurimmalle osalle kai irtaantuminen työn sidonnaisuuksista ja paineista sekä yhdessäolo lähimpien ihmisten kanssa ovat pääasioita. Niiden toteuttaminen ilman rasittavaa pakkoa tehdä jotain hyödyntää parhaiten kesän mahdollisuudet.

Kesälle voi olla myös tavoitteita, esimerkiksi opiskelu tai itsensä kehittäminen jossain harrasteessa. Jos ne ovat mielekkäitä, ja tuovat elämään merkitystä, ne kyllä täyttävät tehtävänsä.

Mutta väkisin kesään tai kesälomaan ahdetut pakottavat tavoitteet eivät välttämättä ole oikea tapa viettää parasta aikaa, mitä Suomessa on tarjolla.

3. Näkökulma: Valmistaudu vastoinkäymisiin

”Hän joka on havainnut niiden tulon etukäteen, ryöstää nykyisiltä vastoinkäymisiltä niiden voiman, ” Seneca

”Koettelemusten sietäminen rauhallisella mielellä vie onnettomuudelta sen voiman ja taakan.” Seneca

Stoalaiset valmistautuivat henkisesti pahojen asioiden tapahtumiseen. Menetelmä tunnettiin aikanaan nimellä premeditatio malorum, mikä tarkoittaa ”pahan (vastoinkäymisten) ennakointia”.

Se on myös yksi syy perehtyä stoalaisen filosofiaan, yksi stoalaisen filosofian arvokkaimmista työkaluista: valmistautua tuleviin tapahtumiin pysyäkseen rauhallisena vastoinkäymisten edessä.

Sillä voit myös varautua kesän ja loma-ajan tapahtumiin.

Negatiivinen visualisointi

Tätä tekniikkaa voisi kutsua negatiiviseksi visualisoinniksi. Se on tavallaan vastakohta positiiviselle visualisoinnille, jossa yritetään houkutella hyviä asioita tapahtumaan luomalla niistä eläviä mielikuvia.

Ajattele esimerkiksi, että olet valmistautumassa kesälomaasi. Olet tehnyt parhaasi, keskustellut perheen kanssa, ottanut selvää matkakohteista ja tilaisuuksista, varannut paikkoja ja selvittänyt matkareittejä. Tunnet olevasi valmis. Mutta ennen lomaa kysy vielä itseltäsi: Mikä voi mennä pieleen? Mitä odottamatonta voi tapahtua?

Kysymys ei ole pirun maalaamisesta seinälle, siitä että olisit liian pessimistinen tulevan suhteen, ja kuvittelisit asian äärimmäisen kielteisenä tai uhkaavana.

Seneca on sanonut, että olisimme hulluja, jos haluaisimme kohdata vaikeuksia elämässä. Mutta olisimme yhtä hulluja ajatellessamme, että näin ei tapahdu. Meidän on varauduttava vaikeuksiin, jotta olemme valmiita kohtaamaan ongelman sen sijaan, että yllättyisimme siitä.

Ole valmis siihen, että asiat menevät toisin kuin on suunniteltu. Onko sinulla varasuunnitelma?

Kokeile nyt. Mitä aiot tehdä lomallasi? Mikä voi mennä pieleen?

Viisaalle ihmiselle ei tapahdu mitään hänen odotustensa vastaista. Seneca

Menestymisen taito jää nyt kesätauolle elokuun puoliväliin saakka.

Toivotan kaikille lukijoille terveyttä sekä lämmintä, aurinkoista ja kaikin puolin onnistunutta ja rentouttavaa kesää.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *