Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Näinä viikkoina kuntosalit, joogastudiot ja kaikki muutkin erilaiset liikuntakeskukset elävät vuoden vilkkainta aikaa. Uudenvuodenlupausten toteuttaminen on alkanut.

Alkuvuosi on tyypillisesti suosituinta aikaa erilaisten uusien ideoiden ja hankkeiden kannalta. Uudenvuoden lupausten tai tavoitteiden toteutuksen käynnistäminen on kiivaimmillaan tammikuussa. Kuntosalit ovat täynnä uusia asiakkaita, kuukausi on tipaton ja terveellisen ruuan kysyntä huipussaan.

Mutta jo maaliskuussa on huomattavasti hiljaisempaa. Silloin useimmat uudenvuodenlupaukset ovat tulleet lyhyen elämänsä loppupuolelle.

Helmikuuhun mennessä 80 prosenttia uudenvuodenlupauksista on hylätty.

Jokainen meistä on tehnyt niitä joskus, hyvällä tai huonolla menestyksellä. Toistuvien pettymysten vuoksi pessimistit, kyynikot ja realistit eivät tähän enää sorru. Kokemusten Siperia on opettanut!

Myös itselläni paras uudenvuodenlupaus, jonka olen koskaan tehnyt, oli, että en enää tee uudenvuodenlupauksia. Ja se on myös pitänyt.

Uudenvuodenlupausten suhteen on kolmenlaisia ihmisiä.

Ensinnäkin niitä, jotka eivät koskaan tee mitään lupauksia, koska he tietävät jo kokemuksesta, etteivät kykene viemään niitä loppuun, ettei niistä kuitenkaan tule mitään.

Se, joka rikkoo uudenvuodenlupauksen, on heikko. Se, joka tekee sellaisen, on tyhmä. F.M. Knowles

Toiseksi on edelleen myös niitä, jotka aloittavat jatkuvasti uusia asioita, hankkeita tai projekteja elämässään tai tekevät uudenvuoden lupauksia, mutta jotka eivät juuri koskaan vie niitä loppuun.

Kyseessä voi laihduttaminen, liikunta, uuden kielen opiskelu, joogan tai meditoinnin aloittaminen, jonkin instrumentin soiton aloittaminen, vesivärimaalaus, kirjan kirjoittaminen, oman YouTube-kanavan luominen…

Innostuneena, mutta kevyillä perusteilla ja syillä aloitetut projektit alkavat hiipua vähitellen. Kuntosalille lähdölle löytyykin vaihtoehtoinen ajankäyttötapa, ja päiväkahvin kanssa tuleekin ostettua entiseen tapaan herkullinen leivonnainen.

Kolmas, harvinaisempi tyyppi on joukko ihmisiä, jotka onnistuvat viemään aloittamansa hankkeet loppuun saakka.

En usko uudenvuodenlupauksiin. Mielestäni jos haluat muuttaa jotain, muuta se tänään, äläkä odota uutta vuotta. Georgina Bloomberg

Lisäksi on tietysti myös ihmisiä, jotka tekevät uudenvuodenlupauksensa aaton humalassa, eivätkä koskaan edes muista niitä.

Miten onnistut toteuttamaan uudenvuodenlupauksesi

Jos kaikesta huolimatta haluat yrittää uudenvuodenlupauksen tekemistä ja toteuttamista, on pari perusasiaa, joiden huomioiminen auttaa.

Ensinnäkin tarvitset kunnon sisäisen motiivin hankkeelle, omasta itsestäsi lähtevän syyn ja tavoitteen. Tärkein kysymys on MIKSI? Miksi haluan laihtua, liikkua, kirjoittaa kirjan, harrastaa joogaa…… On helppo innostua jostain uudesta hienosta ideasta ja tavoitteesta hetkeksi. Mutta kun ajatellaan useamman kuukauden tai yhden vuoden aikajännettä, pelkkä innostus ei riitä. 

Mitä suurempi miksi, sitä helpompi miten.  Jim Rohn  

Sen sijaan, että luottaisit innostukseen ja tunteenomaisiin perusteluihin, kannattaa määritellä myös selkeät syyt sille, miksi hankkeen toteuttamisessa on järkeä. Tunnettakin tarvitaan, mutta se ei riitä.

Kirjoita perussyysi lähteä hankkeeseen paperille ja säilytä se, jotta et unohda niitä. Kun sinulla on selkeät syyt sille, miksi tähän hankkeeseen kannattaa uhrata aikaa, rahaa ja vaivaa, pääset todennäköisemmin paremmin perille. Sinulle on selvää, mitä etuja ja hyötyä asian toteuttaminen tuottaa. Jos uskosi asiaan alkaa horjua, palaa tutkimaan perussyitäsi.

Lisäksi kirjoitettu luettelo syistä antaa sinulle perustan lopettaa, jos oletuksesi tai tilanteesi, joihin syyt perustuvat, muuttuvat.

Tiedätkö mihin olet sitoutumassa? Kannattaa etukäteen miettiä, mihin olet sitoutumassa ja kuinka paljon aikaa, rahaa ja vaivaa olet asiaan panemassa. Kun näitä yrittää konkreettisesti itselleen selvittää, se voi tuoda asian aivan uuteen valoon ja saada painamaan jarrua hyvissä ajoissa. Tiedä, mihin olet sitoutumassa, ennen kuin aloitat hankkeen.

Älä sitoudu tavoitteeseen vaan tekemiseen

Tavoitekin on tärkeä, mutta vielä tärkeämpi on prosessi, se tekeminen, jonka päivittäinen toteutus vie sinut kohti tavoitetta.

Tapojen muuttaminen on vaikea ja pitkä prosessi, sille pitää antaa aikaa. Älä yritä muuttua hetkessä toiseksi ihmiseksi. Askel kerrallaan pääset jo vuodessa pitkälle, jos todella haluat muutosta elämääsi. Aseta mikrotavoitteita.

Tuhannen mailin matka on aloitettava yhdestä askeleesta. Lao Tzu   

Kun aloittaa pienesti ja saavuttaa ensimmäisiä tavoitteita, se lisää motivaatiota ja halua jatkaa. Haluat saavuttaa enemmän ja saavutat enemmän. Syntyy onnistumisten kierre, josta kannattaa palkita itseään. Aloita pienesti ja keskity edistymiseen joka päivä. Pienetkin onnistumisen lisäävät myös itseluottamusta ja minäpystyvyyttä, joiden avulla pystyt jatkossa paremmin torjumaan vitkuttelua.

Jos haluat ja olet päättänyt kirjoittaa kirjan, sovi itsesi kanssa, et ”Kirjoitan kirjan” vaan ”Kirjoitan 400 sanaa päivässä”. Älä sitoudu siihen, että ”Laihdun 10 kiloa”, vaan (esimerkiksi) että ”En syö sokeria, vehnää, perunoita, pastaa tai riisiä”.

Älä tee lupausta vaan sitoudu tekemiseen. Ole yksityiskohtainen. Määrittele tavoitteesi ja sen saavuttamiseksi tarpeellinen tekeminen mahdollisimman tarkkaan, jotta voit seurata edistymistäsi.

Et koskaan muuta elämääsi, ennen kuin muutat jotain, mitä teet päivittäin. Menestyksesi salaisuus löytyy päivittäisestä rutiinistasi. John C. Maxwell

Tavoitteita, tapoja ja rutiineja menestymisen osatekijöinä käsitellään tarkemmin kirjassa Menestymisen taito.  Voit ostaa sen kaikista tunnetuimmista verkkokirjakaupoista, esimerkiksi tästä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *