Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Ympäröi itsesi oikeilla ihmisillä

Ihmiset, joiden kanssa olemme tekemisissä, vaikuttavat merkittävästi siihen, miten toimimme.

Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että jos sinulla on ystävä, jolle kertyy ylipainoa, myös sinun oma riskisi tulla ylipainoiseksi kasvaa 57 prosenttia.  Näin kävi, vaikka tämä ystävä asuisi 150 kilometrin päässä.

Eivät vain ne ihmiset, joiden kanssa olemme tekemisissä henkilökohtaisesti muokkaa meitä, vaan myös ihmiset joiden kanssa vietämme aikaamme sosiaalisissa verkoissa.

Monet muutkin tutkimukset ovat osoittaneet, että meillä on taipumus tuntea samalla tavalla ja omaksua samoja tavoitteita, kuin ihmiset, joiden kanssa vietämme pääosan ajastamme.

Kuten monet muutkin tutkimustulokset, tämänkin on kansa tiennyt jo pitkään.  Tuttu sanonta sen sanoo: seura tekee kaltaisekseen.

Sosiaalisilla piireilläsi on laaja vaikutus kaikkiin elämäsi osa-alueisiin. Ihmiset ympärilläsi määrittelevät, mikä on sinulle normaalia.

Eikä ole turhaa monien vanhempien huoli siitä, kenen kanssa lapset ja nuoret seurustelevat ja käyttävät aikaansa.

Nuoret valitsevat esimerkiksi opiskelupaikkansa usein sen mukaan, miten kaverit toimivat. (HS)

Joten jos haluat vakavasti saada aikaan suuren muutoksen elämässäsi, tarvitset oikeanlaisia ihmisiä lähellesi.

Jos haluat elää terveellisesti, mutta kaikkien ystäviesi elintavat ovat epäterveellisiä, on ehkä syytä harkita muutosta ystäväpiiriisi.

Ja jos haluat saavuttaa jotain suurta, mutta lähelläsi on vain pessimistejä, on hyvä pyrkiä tietoisesti innostavien ja positiivisten henkilöiden pariin.

Tai voithan heittäytyä idealistiksi ja yrittää muuttaa ystäviensä käyttäytymistä.

Olet keskiarvo niistä viidestä ihmisestä, joiden kanssa vietät enimmän osan aikaasi. Jim Rohn

Ketkä ovat sinun viisi ihmistäsi? Oletko tyytyväinen tämän ryhmän keskiarvoon?

Muokkaa tietoisesti ympäristöäsi

Myös se ympäristö ja ne olosuhteet, joissa elät, näyttelee suurta roolia käyttäytymisessäsi ja tavoissasi.

Hyvin yksinkertainen esimerkki. Jos esimerkiksi kävelet keittiöön ja huomaat keittiötasolla keksilautasen, syöt keksin vain koska ne sattuvat olemaan siinä.

Siksi jos haluat saada aikaan muutoksen käyttäytymisessäsi, sinun täytyy muuttaa ympäristöäsi.

Professori Mihaly Csikszentmihalyi tarjoaa toimivan strategian tähän. Hän suosittelee, että muutat tietoisesti tapojesi ”aktivaatioenergiaa”. Sen voi tehdä:

  1. Vähentämällä haluttujen tapojen aktivaatioenergiaa
  2. Lisäämällä epätoivottujen tapojen aktivaatioenergiaa

Käytännössä tämä tarkoittaa, että hyvien tapojen noudattamisesta tehdään mahdollisimman helppoa ja huonojen tapojen toteuttamisesta vaikeaa.

Haluat esimerkiksi lukea enemmän kirjoja, mutta huomaat aina tietoisesti valitsevasi sen sijaan TV:n katselun. Aseta silloin hyvä kirja olohuoneen sohvan viereen. Vie sitten TV:n kaukosäädin toiseen huoneeseen (tai vaikka autotalliin). Kynnys ryhtyä katsomaan televisiota nousee huomattavasti.

Ja piilota keksilautanen kaappiin, jos yleensä niitä pitää kotona olla.

Tällaisilla keinoilla muokkaamalla ympäristöäsi voit tönäistä itsesi valitsemaan oikeita tapoja automaattisesti.

Ainoa tapa pysyä terveenä on syödä sitä mitä ei halua, juoda sitä mistä ei pidä ja tehdä sellaista jonka mieluummin jättäisi tekemättä. Mark Twain

2 Kommenttia

  1. Kokoamasi ohjeistus vaikuttaa hyvin toimivalta ja yksinkertaiselta ratkaisulta elämänmuutokseen ja ylipäätään hyvään elämään. Seuransa ja syömisensä voi valita, jos tahtoa ja sisua löytyy :).

    Ja vaikka nämä valinnat helppoja lopulta ovatkin, kiitos rohkaisusta. Sillä helppo on aina palata myös tuttuun entiseen.

    1. Kiitos kommentista Eeva.
      Tarkoitus oli vain tuoda esiin, miten monet tekijät nykyään itse asiassa vaikuttavat käyttäytymiseemme ja toimintaamme. Ja toisaalta miten voimme omilla valinnoillamme kuitenkin palauttaa ratkaisut itsellemme.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *