Menestymisen taito

Rakenna oma polkusi menestykseen ja löydä uusia keinoja palkitsevaan elämään 

Sanotaan, että hyvä kysymys on parempi kuin vastaus.

Millainen on hyvä kysymys?

Mutta millainen on hyvä kysymys? Onko se kysymys, johon itse asiassa ei ole edes vastausta? Vai onko se kysymys, joka avaa asiasta aivan uusia näkökulmia, pakottaa miettimään asiaa vastoin omia ennakkoluuloja tai ainakin pakottaa ajattelemaan.

Toisaalta varmaan olemme kuulleet monen poliitikon ensikommentin haastattelijan kysymykseen: Tuo on hyvä kysymys. Silloin jo yleensä tietää, ettei poliitikko halua tai osaa vastata kysymykseen.

Hyvä kysymys voi olla myös ns. tyhmä kysymys. Se kohdistaa huomion perusasioihin.

Mutta useimmiten hyvä kysymys on kysymys, joka vie käsiteltävän asian ytimeen, siihen mikä on todella tärkeää ja olennaista. Ongelmanratkaisussa oikeiden kysymysten löytäminen on osa ratkaisua.

Mikä on seuraava toimenpide?

Yksi hyvä kysymys löytyy kirjasta ”Kerralla valmista”.  Se kuvaa on yhdysvaltalaisen David Allenin kehittämää asioiden ja ajan hallinnan menetelmää, Getting Things Done (GTD).

Jos olet luonteeltasi perinpohjaisuuteen ja järjestelmällisyyteen pyrkivä, menetelmään kannattaa perehtyä. Siinä on monia hyviä ajatuksia ja menetelmiä. Kokonaisuutena sovellettuna se tuntuu kuitenkin äärimmäisen rasittavalta, järjestelmän rakentaminen ja pyörittäminen vaikuttaisi vievän paljon aikaa.

Siinä on kuitenkin yksi erittäin hyvä ajatus. Kuten Allen itse sanoo: Minulla on missio. Haluan tehdä kysymyksestä: ”Mikä on seuraava toimenpide?” osan ihmisten globaalia ajatusprosessia.

”Mikä on seuraava toimenpide, konkreettinen tekeminen?”  on hyvä kysymys monessa mielessä ja monessa tilanteessa.

Esimerkiksi tehtävälistalla lukee usein vain: auton katsastus. Se ei vielä kuitenkaan kerro, mitä pitäisi tehdä eikä miten tai milloin.  Sen sijaan, jos tehtävälistalla lukee: etsi netistä lähellä olevat katsastusfirmat, asia lähtee etenemään sopivassa välissä.

Mitään palaveria tai kokousta ei myöskään pitäisi päättää ilman että jokainen osallistuja tietää, mitä palaverin perusteella seuraavaksi pitää tehdä: Mikä on seuraava toimenpide?

Se on esimerkki hyvästä kysymyksestä.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *